ßßß Cookit - przepis na Pieczone bakłażany z chermoulą, bulgurem i jogurtem sojowym

Pieczone bakłażany z chermoulą, bulgurem i jogurtem sojowym

nazwa

Wykonanie

Pyszne, niezwykle aromatyczne bliskowschodnie danie . Idealne na kolacje ze znajomymi, którzy niekoniecznie muszą być weganami, gdyż potrawa ta z pewnością zasmakuje każdemu. A są to p ieczone bakłażany z chermoulą, bulgurem i jogurtem sojowym .
Pamiętacie opublikowany ostatnio na blogu przepis na kiszone cytryny ? Mam nadzieję, że z niecierpliwością czekaliście na danie, w którym będziecie mogli ich użyć. Jak obiecałam - słowa dotrzymuję. Przepraszam, że troszkę to trwało, jednak prace nad przepisem trwały długo. A wszystko po to, by zaprezentować Wam danie idealne, takie, które zawsze się udaje. Przedstawiam Wam więc wegańskie pieczone bakłażany z chermoulą, bulgurem i jogurtem sojowym .
Jest to potrawa bliskowschodnia, idealna na kolacje, np. ze znajomymi (aby oczywiście popisać się przed nimi naszymi zdolnościami kulinarnymi). Obiecuję, że przekonacie nią niejednego gościa do jedzenia bakłażanów.
wegańskie
(2 porcje)
- 2 bakłażany
- 50 g kaszy bulgur
- 30 g rodzynek sułtanek (zalanych na 10 min wrzątkiem)
- 20 g prażonych na suchej patelni płatków migdałowych
- 2 dymki, drobno posiekane
- 7-8 zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych w kostkę
- garść świeżej, posiekanej mięty
- garść świeżej, posiekanej kolendry
- 1-1/2 łyżki soku z cytryny
- odrobina startej skórki z cytryny
- 125 ml jogurtu sojowego
- sól, pieprz
- do skropienia dania:olej arganowy (można zastąpić oliwą)
chermoula :
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki drobno posiekanej skórki z kiszonej cytryny *
- ok. 1/3 szklanki oliwy
Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 st. C.
Bakłażany myję i przekrawam wzdłuż na pół. Nacinam miąższ w kratkę nie naruszając skórki. Na rozgrzanej patelni układam połówki bakłażanów skórą ku dołowi i smażę krótką chwilę (bakłażany mają się ładnie przypiec).**
W międzyczasie przygotowuję chermoulę. W miseczce (lub w moździerzu, w którym ucierałam przyprawy) mieszam wcześniej utarty czosnek, kumin, kolendrę, z papryką, czosnkiem, skórką z cytryny, 2/3 oliwy i ½ łyżeczki soli.
Podsmażone bakłażany układam na blaszce do pieczenia skórą ku dołowi i smaruję chermoulą. Całość w stawiam do piekarnika i piekę ok. 40 min aż bakłażany będą miękkie.
W czasie, gdy bakłażany się pieką, gotuję kaszę bulgur (ok. 20 min w nieosolonej wodzie).
Do ugotowanej bulgur wrzucam odsączone z wody rodzynki, płatki migdałowe, oliwki, zioła, sok z cytryny i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszam.
W miseczce łączę jogurt sojowy ze szczyptą soli i odrobiną startej skórki z cytryny.
Na upieczone bakłażany układam kaszę bulgur. Podaję gorące lub przestudzone, z jogurtem, udekorowane kolendrą i miętą oraz skropione olejem arganowym.
Smacznego!
*Pewnie wielu z Was będzie się pytało, czym zastąpić kiszoną cytrynę . Niestety, mam przykrą wiadomość - według mnie niczym. Od biedy, można użyć skórki ze zwykłej cytryny, jednak zmieni to smak naszej chermouli. Pomyślcie, jakby w naszym polskim daniu zastąpić kiszonego ogórka zwykłym gruntowym. Taka właśnie jest różnica między daniem z kiszoną cytryną, a tym ze świeżą. Nie oburzajcie się, cytryny bardzo prosto ukisić w domu. Tu przepis, który niedawno pojawił się na blogu.
**W książce, z której brałam przepis, nie ma etapu podsmażania bakłażanów. Możecie go pominąć i od razu natrzeć bakłażany chermoulą i włożyć do piekarnika. Ja jednak uważam, że podsmażenie sprawia, że bakłażany są jeszcze lepsze.
Przepis, którym się inspirowałam pochodzi z książki "Jerozolima" Ottolenghi&Tamimi.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/02/pieczone-bakazany-z-chermoula-bulgurem.html