Wykonanie
Wiele przepisów z moich książek kulinarnych, mimo że bardzo podobają mi się od samego początku, musi długo czekać na swoją kolej. Tak to już jest, gdy w planach ma się tyle pysznych dań, a czasu brakuje... Tak było np. z tymi kotletami (czy też burgerami) z tartą
cukinią z książki "Jerusalem" Yotama Ottolenghiego. W końcu się za nie zabrałam i muszę przyznać, że szkoda, że nie wcześniej. Są naprawdę pyszne - aromatyczne dzięki
ziołom, soczyste za sprawą
cukinii. Dodatkowo ich smak podkreśla wyrazisty,
cytrusowy sos. Polecam!PS Mam nadzieję, że zauważyliście przemianę wizualną bloga :)Kotlety mielone z
cukinią- 500g
mielonego mięsa z indyka- 1
cukinia (200g), grubo starta ze skórą- 2
dymki, posiekane- 1
jajko- 2 łyżki posiekanej
mięty- 2 łyżki posiekanej
kolendry- 2 ząbki
czosnku, wyciśnięte- 1 łyżeczka mielonego kuminu- 1/4 łyżeczki
soli- 1/2 łyżeczki
pieprzu- 1/2 łyżeczki mielonego
chili-
olej do smażeniasos:- 100g kwaśnej
śmietany- 150g
jogurtu greckiego- 1 łyżeczki startej
skórki z cytryny- 1 łyżka
soku z cytryny- 1 ząbek
czosnku, wyciśnięty- 1 łyżka
oliwy extra vergine- szczypta
soli- 1/4 łyżeczki
pieprzu- 1 łyżka sumaku1) Wymieszać wszystkie składniki na kotlety.2) Uformować ok. 16 małych burgerów.3) Smażyć na średnim ogniu po ok. 4-5 minut z każdej strony.4) Wymieszać składniki na sos i podawać z kotletami.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba sztuk: 16Kaloryczność jednej sztuki: 60 kcal + sos