Wykonanie
Przepis na pulpety pochodzi z jednej z bardziej interesujących książek - Yotama Ottolengiego i Sami Tamimi "Jerusalem" (w ubiegłym roku wydanej także w Polsce). Niebanalne kompozycje smakowe, dużo zdrowych i ciekawych przepisów. Wszystko, co do tej
pory z niej przygotowałam, bardzo mi smakowało.Nie inaczej było z tymi pulpecikami. Robiłam dwukrotnie, w tym i ubiegłym roku. Za każdym razem w domu brakowało sumaku do sosu (który, w co nie wątpię, jeszcze bardziej podkręca jego smak), ale nie szkodzi. Może za trzecim razem :) Nie warto rezygnować z tego dania z braku tej
egzotycznej przyprawy. Jak smakuje sumak? Jest kwaśny w smaku, nie do zastąpienia.Sam pomysł na wzbogacenie
mięsa warzywami bardzo mi się podobał, plus to, że zazwyczaj suchy
indyk dostaje zastrzyk soczystego składnika -
cukinii.Pulpety robiłam zarówno ze zmielonego
indyka, jak i podudzi
kurczaka - te ostatnie są nieco bardziej tłuste, ale też i soczyste. Obie wersje mi smakowały! Polecam samodzielne zmiksowanie
mięsa w blenderze (jeśli nie masz maszynki do mielenia), zajmuje to dosłownie chwilę, a wiesz co jesz.Polecam podawać np. z
sałatką z
pomidorów albo grillowanymi warzywami i
kaszą np. z patelni z warzywami, albo młodymi
ziemniakami.Najpierw zrób sos, by smaki dobrze się połączyły w lodówce.Drobiowe pulpety z
cukiniąSkładniki:500 g
mielonego mięsa z indyka (dobre są też podudzia
kurczaka)1 duża
cukinia (około 200 g) starta na tarce jarzynowej3 małe
cebulki dymki lub 1-2 szt. razem z jasnozieloną częścią
szczypioru1
jajko2 łyżki posiekanej
mięty2 łyżki posiekanej
kolendry2 ząbki
czosnku1 łyżeczka mielonego kuminu (
kminu rzymskiego)1 łyżeczka
soli½ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu½ łyżeczki
pieprzu cayenneolej do smażenia, kilka łyżekWykonanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C.W dużej misce połączyć wszystkie składniki. Dobrze połączyć ręką. Formować nieduże pulpeciki, każdy o wadze ok. 45 g (w
sumie około 18 sztuk).Rozgrzać kilka łyżek
oleju na dużej patelni. Obsmażać partiami pulpety - z każdej strony, około około 4 minut, aż się zezłocą. W razie potrzeby dodać trochę
oleju.Obsmażone pulpeciki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec 5-7 minut (albo do czasu aż będą całkowicie upieczone w środku). Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej, koniecznie z sosem.Sos z kwaśnej
śmietany z sumakiemSkładniki:100 ml kwaśnej
śmietany150 g gęstego
jogurtu greckiego1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny1 łyżka
soku z cytryny1 mały ząbek
czosnku1 ½ łyżki
oliwy1 łyżka sumaku*½ łyżeczki
soli¼ łyżeczki
czarnego pieprzuWykonanie:Wszystkie składniki umieścić w salaterce.Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na co najmniej pół godziny, aby całośc się "przegryzła".*do dostania w niektórych sklepach z żywnością arabską