ßßß Cookit - przepis na Baba ghanoush czyli jakie dodatki do grilla

Baba ghanoush czyli jakie dodatki do grilla

nazwa

Wykonanie

Sezon grillowy rozpoczęty, a ja mam w zapasie dla was mnóstwo fajnych przepisów w postaci dodatków do grilla . Grillowane mięso, ryby czy warzywa to wspaniałe jadło, a z dodatkami w postaci, dipów, pikantnych sosów czy lekkich sałatek smakują jeszcze lepiej.
Kolejnym takim przepisem i znowu na bazie oberżyny ( bakłażana) jest baba ghanoush. Jest to rodzaj gęstego dipu/ pasty zrobionego z pieczonej oberżyny z dodatkiem czosnku i oliwy, wywodzącego się z orientu. Później baba ghanoush można doprawić wedle uznania. Mi podpasował z papryką, miętą pieprzową i kminem rzymskim.
Baba ghanoush to pyszny dodatek do grillowanego kurczaka, baraniny czy innego mięsa. Lubię też baba ghanoush jako pastę do chleba. Pychotka!
Składniki:
około 250 ml
1 duży bakłażan
3 ząbki czosnku
½ małej czerwonej papryki
¼ łyżeczki kminu rzymskiego
kilka liści mięty pieprzowej
łyżka oliwy
sól do smaku
Wykonanie:
Piecz bakłażana i paprykę w piekarniku na 200ºC przez około 35 minut. Schłodź, zdejmij skórkę, oczyść paprykę z nasion. Pokrój warzywa w kostkę i zmiksuj wraz z czosnkiem i miętą, dodając ciurkiem oliwę.
Na końcu dopraw baba ghanoush solą i kminem rzymskim. Możesz przechowywać baba ghanoush w szklanym słoiku w lodówce do 5 dni.
Polecane przepisy
Muhammara dip z grillowanej papryki i włoskich orzechów
Oliwkowe zawijańce i dip z feta i pistacji
Bakłażan z jogurtem po persku
Grillowane polędwiczki i warzywa
Orzeźwiająca sałatka z jogurtu, fety i mięty pieprzowej
Źródło:http://codojedzenia.pl/baba-ghanoush-czyli-jakie-dodatki-do-grilla