Wykonanie
Sezon grillowy rozpoczęty, a ja mam w zapasie dla was mnóstwo fajnych przepisów w postaci dodatków do grilla . Grillowane
mięso,
ryby czy warzywa to wspaniałe jadło, a z dodatkami w postaci, dipów, pikantnych
sosów czy lekkich sałatek smakują jeszcze lepiej.Kolejnym takim przepisem i znowu na bazie
oberżyny (
bakłażana) jest baba ghanoush. Jest to rodzaj gęstego dipu/ pasty zrobionego z pieczonej
oberżyny z dodatkiem
czosnku i
oliwy, wywodzącego się z orientu. Później baba ghanoush można doprawić wedle uznania. Mi podpasował z
papryką,
miętą pieprzową i
kminem rzymskim.
Baba ghanoush to pyszny dodatek do grillowanego
kurczaka,
baraniny czy innego
mięsa. Lubię też baba ghanoush jako pastę do
chleba. Pychotka!Składniki:około 250 ml1 duży
bakłażan3 ząbki
czosnku½ małej
czerwonej papryki¼ łyżeczki
kminu rzymskiegokilka liści
mięty pieprzowejłyżka
oliwysól do smakuWykonanie:Piecz
bakłażana i
paprykę w piekarniku na 200ºC przez około 35 minut. Schłodź, zdejmij skórkę, oczyść
paprykę z nasion. Pokrój warzywa w kostkę i zmiksuj wraz z
czosnkiem i
miętą, dodając ciurkiem
oliwę.Na końcu dopraw baba ghanoush
solą i
kminem rzymskim. Możesz przechowywać baba ghanoush w szklanym słoiku w lodówce do 5 dni.Polecane przepisyMuhammara dip z grillowanej
papryki i
włoskich orzechówOliwkowe zawijańce i dip z
feta i
pistacjiBakłażan z
jogurtem po perskuGrillowane
polędwiczki i warzywaOrzeźwiająca
sałatka z
jogurtu,
fety i
mięty pieprzowej