Wykonanie
Dziś przepis nie do końca klasycznie bliskowschodni, ale mocno inspirowaną tą kuchnią -
bakłażan faszerowany
mięsem wołowym i
papryką, doprawiony
miętą (jeżeli ktoś woli aromat
bazylii, polecam nasz poprzedni przepis na
bakłażana).Danie poza tym że proste i pyszne, ma niewątpliwa zaletę - łatwo je odgrzać choćby na zwykłej skropionej
wodą patelni - można więc zrobić więcej i zachować na następny dzień.Składniki na 4 porcje:4 małe
bakłażany (ok. 15 cm długości)300 g
mielonego mięsa wołowego3 różnokolorowe
papryki3 łyżki passaty pomidorowejłyżeczka suszonej
miętyząbek
czosnkusól,
pieprzoliwaBakłażany umyć, przekroi na pół, w miąższu wydrążyć łódeczki, posmarować wewnątrz
oliwą i odstawić. Na
oliwie podsmażyć
czosnek i
mięso, dodać pokrojone w średniej wielkości kawałki
papryki i miąższ
bakłażana, smazyć ok. 5 minut. Dodać passatę i
przyprawy, przesmażyć żeby połączyły się z
mięsem i warzywami. Do każdego
bakłażana nałożyć 2-3 łyżki nadzienia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 40 minut - żeby
bakłażan zrobił się miękki i delikatny.