Wykonanie
Pikantny sos o nazwie ajwar, o którym wspomniałam w moim przepisie na kanapkę
pita z cevapici to sos zrobiony z grilowanego
bakłażanu i
papryki. U nas w
domku jemy sos ajwar na ostro i lubimy jak ajwar przejdzie
dymem z grila. Dodałam więc dodatkowo czerwone
chili i dużą porcję
czosnku, aby uzyskać ten niepowtarzalny smak.Sos ajwar najlepiej smakuje gdy jest gorący.Składniki:2
bakłażany1 duża
czerwona papryka1 czerwone
chili1 cały
czosnek1 łyżka
oliwy z oliweksól do smakuWykonanie:
Bakłażany,
paprykę,
chili i
czosnek włóż do piekarnika, albo przygotuj gril. Griluj warzywa, aż skórka na nich będzie czarna.Gotowe, ugrilowane warzywa opłukaj zimną
wodą, wtedy będzie łatwiej obrać je ze skórki.Pokrój warzywa i zmiel w mikserze z
oliwą. Dopraw
solą.Sos ajwar to też wspaniały dip do kukurydzianych
chipsów lub
surowych warzyw lub dodatek do grila .Polecane przepisyOrzeźwiająca
sałatka z
jogurtu,
fety i
mięty pieprzowej
Kurczak w sosie
estragonowym po francuskuDomowe gołąbki z
młodej kapusty i bulgurWołowy woke z
orzeszkami cashewSzaszłyki z
karkówki,
boczku i
cebuliKanapka
pita z cevapici i ajvar Chlebek
pita super spuchnięty