ßßß Cookit - przepis na Pikantny sos ajwar

Pikantny sos ajwar

nazwa

Wykonanie

Pikantny sos o nazwie ajwar, o którym wspomniałam w moim przepisie na kanapkę pita z cevapici to sos zrobiony z grilowanego bakłażanu i papryki. U nas w domku jemy sos ajwar na ostro i lubimy jak ajwar przejdzie dymem z grila. Dodałam więc dodatkowo czerwone chili i dużą porcję czosnku, aby uzyskać ten niepowtarzalny smak.
Sos ajwar najlepiej smakuje gdy jest gorący.
Składniki:
2 bakłażany
1 duża czerwona papryka
1 czerwone chili
1 cały czosnek
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku
Wykonanie:
Bakłażany, paprykę, chili i czosnek włóż do piekarnika, albo przygotuj gril. Griluj warzywa, aż skórka na nich będzie czarna.
Gotowe, ugrilowane warzywa opłukaj zimną wodą, wtedy będzie łatwiej obrać je ze skórki.
Pokrój warzywa i zmiel w mikserze z oliwą. Dopraw solą.
Sos ajwar to też wspaniały dip do kukurydzianych chipsów lub surowych warzyw lub dodatek do grila .
Polecane przepisy
Orzeźwiająca sałatka z jogurtu, fety i mięty pieprzowej
Kurczak w sosie estragonowym po francusku
Domowe gołąbki z młodej kapusty i bulgur
Wołowy woke z orzeszkami cashew
Szaszłyki z karkówki, boczku i cebuli
Kanapka pita z cevapici i ajvar Chlebek pita super spuchnięty
Źródło:http://codojedzenia.pl/pikantny-sos-ajwar