Wykonanie
Pierwszy raz udało mi się kupić kwiaty nasturcji. Okazało się, że w smaku przypominają nieco
rzeżuchę, są jednak od niej znacznie ładniejsze. Nie bardzo miałam ochotę na dodawanie kwiatów do sałatki - obawiałam się że ich smak gdzieś się zagubi. I tak powstał pomysł na małe, proste przystawki - niewiele składników, a efekt smaczny i efektowny. Polecam!
składniki (dla 2 osób)Faszerowane kwiaty nasturcji12 - 13 świeżych kwiatów nasturcji2 łyżki
serka naturalnego Almette40 g
wędzonego łososia, posiekanego1 łyżeczka
kaparów - posiekanych1 łyżeczka
soku z cytrynysól i
pieprz do smaku
ogórkowe przystawki6 plasterków zielonego
ogórka - ze skórką6 łyżeczek
serka naturalnego Almette6 małych plasterków
łososia wędzonegokoperek do posypaniaprzygotowanieFaszerowane kwiaty nasturcjiwymieszać
ser z pozostałymi składnikami farszu (
kapary,
łosoś, sok
cytryny,
sól i
pieprz). Do kwiatów wkładać po łyżeczce farszu,
płatki owijać wokoło.
ogórkowe przystawkiNa plasterku
ogórka położyć łyżeczkę
serka, posolić i popieprzyć, na to ułożyć plasterek
łososia i kwiat nasturcji. Posypać
koperkiem Smacznego!