Wykonanie
Bardzo sycąca i prosta do zrobienia
tarta. Dla miłośników
szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie wystarczy na większą.
składnikiciasto na tartę ( zużyłam 2/3) na spód:250 g
mąki (pszennej tortowej)150 g
masła, schłodzonego (lub 120 g
masła i 30 g
smalcu lub
margaryny)1 płaska łyżeczka
soli morskiej1
jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej
wody)nadzienie150 g
szpinaku baby200 - 250 g
mozzarelli2 łyżki tartego
sera typu
parmezan1
jajkosól.
pieprzprzygotowanieprzygotować ciasto i podpiec zgodnie z tym przepisemOpłukany i osączony
szpinak posiekać na drobne kawałki - najwygodniej nożem w robocie. Przełożyć do dużej miski. Dodać porwaną na kawałki
mozzarellę, wymieszać, dodać
jajko,
sól,
pieprz,
parmezan, masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez ok 30 min lub do czasu aż masa się zetnie - sprawdzać wykałaczką . Smacznego!