Wykonanie
Tarty każdy lubi, a jedną z moich ulubionych jest ta klasyczna szpinakowa!Ostatnio posmakowało mi nadzienie pierożków ze
szpinakiem z odrobiną
gałki muszkatołowej i chociaż dotąd
przyprawa ta kojarzyła mi się głownie z beszamelem to muszę przyznać, że do
szpinaku pasuje idealnie!A dzisiaj prezentuję tartę w koniczynki –zainspirowana ogromem apetycznych wzorzystych tart w Internecie :) No i manualne czynności kuchenne doskonale likwidują codzienny „pracowy stres” ;p A koniczynki to symbol nadziei, że będzie lepiej ;pNa ciasto:250 gram
mąki1żółtko60 ml
wody125 gram
margarynySólNadzienie tarty:300 gram
szpinaku w liściach1łyżka
masła1
jajko2 ząbki
czosnku1
szalotka30 gram
serka kremowego
sól morskapieprz grubo mielony
gałka muszkatołowaZe składników na ciasto zagniatamy kulę i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Następnie rozwałkowujemy 2/3 ciasta na formę do tarty. Pozostałą część ciasta włożyć do lodówki.Teraz przechodzimy do nadzienia:
szpinak zblanszować z łyżką
masła,
czosnkiem,
ziołami, wymieszać i wbić jedno
jajko, taki farsz wyłożyć na spód tarty,
potem z reszty ciasta wykrawać dowolne wzory, ozdobić nimi tartę,
serek kremowy pokroić w kostkę i ułożyć
między ciastem. Piec 35-40 minut w 180 stopniach.