Wykonanie
Danie powstało w wyniku szybkiego przeglądu szafki jedzeniowej i lodówki, no i braku pomysłu na obiad.
składniki (na 3 osoby)15 - 16 muszli z
makaronu250 g
szpinaku100 g
wędzonego boczku1
jajko120 ml
śmietanyok 20 g
sera typu
parmezan, startego + trochę do posypania wierzchuew 2 łyżki
twarożkusólpieprzpuszka pokrojonych
pomidorów2 - 3 łyżki
oliwy z oliwekprzygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu , al dente, odcedzić i odsączyć .
Szpinak opłukać, wrzucić do garnka i chwilę podgrzewać - nie trzeba dodawać
wody. Gdy
szpinak zmięknie, przełożyć na sito,poczekać aż nadmiar
wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i trochę posiekać .
Boczek pokroić w drobną kostkę , podsmażyć na patelni. W misce wymieszać
szpinak,
smażony boczek,
jajko,
śmietanę,
parmezan. Dodać
sól i
pieprz. Jeżeli masa wydaje nam się rzadka można ją zagęścić 1 - 2 łyżkami jakiegokolwiek
białego serka. Na dno naczynia do zapiekania wylać
pomidory z
sokiem. Posolić , popieprzyć , można posypać
ziołami. polać
oliwą. Muszle wypełniać nadzieniem i układać obok siebie. Wstawić, bez przykrywania, do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, na 40 - 50 minut, aż masa w muszlach się zetnie. Na ok 15 minut przed końcem pieczenia można całość posypać po wierzchu
parmezanem. Smacznego!