Wykonanie
Pyszna tortilla zrobiona na podstawie przepisu z książki "100 Best Classic Tapas" Pieczenie w piekarniku jest bardzo wygodne, wstawiamy i nie musimy pilnować.
składniki4 łyżki
oliwy z oliwek1 -2 duże ząbki
czosnku, wyciśnięte przez praskę4
cebulki dymki - białe i zielone części dobrze posiekane1
zielona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroić1
czerwona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroićok 200 g ugotowanych
ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę5
jajek100 ml kwaśnej
śmietany180 g
żółtego sera - np
Chedar,
Parmesan, Gouda - startego na drobnej tarcepęczek
szczypiorku drobno pokrojony
sól,
pieprzopcjonalnie50 - 70 g
wędzonego boczku , pokrojonego w kostkęprzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Foremkę (piekłam w formie o wym 21 x 27 cm) wyłożyć folią aluminiową i posmarować
oliwą . Odłożyć . Na dużej patelni rozgrzać
oliwę i wrzucić
paprykę ,
dymkę i
czosnek. M ieszając smażyć na małym ogniu, ok 10 min. aż
cebule zmiękną ale nie zaczną brązowieć. Odstawić do ostygnięcia, gdy warzywa przestygną - dodać
ziemniaki i
szczypiorek. Jeżeli dodajemy
boczek, należy podsmażyć go na patelni, odsączyć z tłuszczu i przestudzony dorzucić do
mieszanki warzyw. Do dużej miski wbić
jaja, roztrzepać, dodać
śmietanę,
żółty ser. Dobrze wymieszać i dodać warzywa. Doprawić
solą i
pieprzem. Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na 30 - 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć z piekarnika i pozwolić aby tortilla całkowicie wystygła. Przyłożyć do foremki drewnianą deskę i odwrócić formę do góry nogami. Zdjąć folię aluminiową. Pokroić na kawałki i podawać z
zieloną sałatą