Wykonanie
Baardzo dobre
ziemniaki! Wygodny obiad jak brakuje pomysłu! Przepis wypatrzyłam na stronie I am a food blog, dotyczył co prawda malutkich
młodych ziemniaków ale bez problemu dało się go zastosować do dużych.
składniki (dla 3 osób)6
ziemniaków podobnej wielkości80 g
boczku pokrojonego50 g
żółtego sera (np
chedar) startego2 duże łyżki
śmietanypęczek
szczypiorkusólpieprzoliwaprzygotowanie
Ziemniaki umyć i bez obierania włożyć do garnka z
wodą . Gotować ok 10 min od zagotowania
wody, mają być na wpół twarde. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy piec, polać
oliwą , obtoczyć w niej
ziemniaki równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 40 min. Po tym czasie
ziemniaki powinny być upieczone. Wyjąć, poczekać aż ostygną.
Boczek podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupiący. Już usmażony przełożyć na deskę i jeżeli trzeba, posiekać drobniej. Lekko przestudzone
ziemniaki przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć, zostawiając ok 0,5 cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ przełożyć do miski, dodać 2 łyżki
śmietany, posiekany
szczypiorek, podsmażony
boczek, doprawić
solą i
pieprzem, dobrze wymieszać. Farszem napełniać wydrążone
ziemniaki. Wierzch każdego posypać
serem.
Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 st.C przez ok 30 minut aż
ziemniaki ładnie się zrumienią. Smacznego!