Wykonanie
Bataty lub inaczej słodkie
ziemniaki to od dłuższego już czasu moi ulubieńcy. W formie zupy, pieczone, gotowane jako dodatek do niedzielnego
kurczaka… Po prostu nie mam ich dość i, choć ogólnie bez
ziemniaków żyć
mogę, te pojawiają się u nas regularnie.Tym razem postanowiłam wypróbować znaleziony jakiś czas temu przepis na frytki z
batatów. Nasza Zuzia
ziemniaków nie
jada właściwie wcale, ale wspaniały zapach wydobywający z piekarnika ściągnął do kuchni nawet ją :) I nic
dziwnego, bo chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku, pieczone z dodatkiem wędzonej
papryki smakują po prostu wybornie. Do tego lekki dip z odrobiną
szczypiorku i pyszna, zdrowa przekąska na weekendowy wieczór lub spotkanie z przyjaciółmi gotowa :)Polecam :)*przepis z książki „The sugar-free kitchen” wydawnictwa Parragon Books LtdSkładniki:300g słodkich
ziemniaków, w skórkach2 łyżki
oliwy z oliwek1 czubata łyżka mielonej wędzonej
paprykisól i
pieprz do smakuDip:150g kwaśnej
śmietany (zastąpiłam gęstym
jogurtem greckim)kilka łodyżek
szczypiorkuWykonanie:
Ziemniaki wyszoruj dokładnie, osusz i pokrój w długie słupki.W dużej misce wymieszaj
oliwę z wędzoną
papryką i dopraw
solą oraz
pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) do smaku. Wrzuć do misy przygotowane wcześniej frytki i przemieszaj, aż będą równomiernie pokryte
mieszanką przypraw i
oliwy.Frytki rozłóż w jednej warstwie na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez 30 – 40 minut, aż będą chrupiące.Żeby przygotować dip, po prostu wymieszaj śmietanę/jogurt z drobno posiekanym
szczypiorkiem. Możesz doprawić odrobiną
pieprzu.Smacznego :)