Wykonanie
Cześć =)
Ziemniaki z
oliwą i innymi dodatkami warzywnymi to popularna potrawa kuchni hiszpańskiej i często spotykana jako przekąska w stylu tapas . Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na
ziemniaki z dodatkiem czarnych
oliwek. Tak przyrządzone stanowią dobry dodatek do różnych dań kuchni hiszpańskiej (i nie tylko) =)
Potrzebne będą (na 4 porcje):- 4-5
ziemniaków-
sól- 6 łyżek
oliwy z oliwek- 12-15 czarnych
oliwek przekrojonych wzdłuż na połówki lub ćwiartki- ok. 1 łyżka drobnego
szczypiorku-
papryka (słodka lub ostra i najlepiej wędzona)Sposób wykonania:1)
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i rozduszamy tłuczkiem jak najdrobniej.2) Dodajemy 4 łyżki
oliwy i mieszamy
ziemniaki na gładką masę.3) Dodajemy do masy ziemniaczanej
oliwki i
szczypior, lekko mieszamy.4) Wykładamy porcje na talerze, skrapiamy resztą
oliwy i dekoracyjnie posypujemy
papryką.
Smacznego =)Agnieszka