Wykonanie
W takie upalne dni jak dzisiejszy nie chce się gotować. Najlepiej sprawdzają się szybkie w przygotowaniu dania – takie jak gzik i pyry. Czyli
ziemniaki gotowane w mundurkach podawane z odpowiednio przyprawionym
twarogiem. Zestawienie to pochodzi z kuchni wielkopolskiej. Przyznam, że jako mieszkanka Krakowa, pochodząca z centrum Polski nie znałam tej potrawy. Czego żałuję, bo jest proste i pyszne.Składniki
młode ziemniaki, 300 gram
twaróg, 150 gram
jogurt grecki, 3 łyżki
szczypiorek, 1 pęczek
rzodkiewka, 2-4 sztuki
oliwa z oliweksól,
pieprzSposób przygotowania1.
Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie.2.
Serek wymieszać z
jogurtem i drobno pokrojonymi
rzodkiewkami i
szczypiorkiem. Przyprawić
solą i
pieprzem.3. Gzik ułożyć na przekrojonych na pół ziemniakach. Całość skropić
oliwą.mixed with everything from green coffee