Wykonanie
Cześć =) Wiosna, to czas, kiedy na straganach pojawiają się
młode warzywa i grzechem byłoby tego nie wykorzystać.Dziś zapraszamy na wiosenny obiad, na który składają się
młode kartofle oraz
twaróg z
rzodkiewką i
szczypiorkiem.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
kartofli w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (w zależności od ilości osób):- kilka
ziemniaków (w tej wersji są to
ziemniaki młode)-
twaróg ze
śmietaną- pęczek
rzodkiewek- pęczek
szczypiorku-
sól,
pieprz- sypana
papryka (ja użyłem ostrej)Sposób wykonania:1)
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w całości (ja ugotowałem na parze), po czym dzielimy je na połówki.2) Z połówek
ziemniaków wydrążamy lekko środek (nie jest to zabieg konieczny, ale można umieścić więcej
twarogu), posypujemy
solą, świeżo zmielonym
pieprzem i
papryką, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut.
3) Do
twarogu dodajemy trochę
śmietany,
soli, świeżo zmielonego
pieprzu, starte na tarce
rzodkiewki, posiekany
szczypiorek, a następnie całość dokładnie mieszamy.
4) Na upieczone
ziemniaki nakładamy
twaróg, dekorujemy
rzodkiewką i
szczypiorkiem, po czym pojadamy ze smakiem.Tak wykonane
kartofle z
twarogiem nadają się zarówno na wiosenno-letni obiad, jak i kolację.
Smacznego =)