Wykonanie
Rodzice pochodzą z wielkopolski, więc ta potrawa odkąd pamiętam pojawiała się w moim domowym menu. Osobiście uwielbiam to połączenie, jest proste, mało pracochłonne i sycące. <3 Przyjaciele z rodzinnego nadmorskiego Kołobrzegu nieraz robili wielkie oczy na słowo 'gzik' nie wiedząc o czym mówię, studencki Poznań pewnie od razu wie o co chodzi! :)Składniki :kostka
twarogu półtłustegoduży
jogurt greckiduża
cebulajeśli lubicie to
koperek i/lub
szczypiorekziemniakisól,
pieprzTwaróg rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę,
zioła i dodajemy po trochu
jogurtu, by gzik nie wyszedł za rzadki. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, ja posiadam w domu 'przyprawę do twarożku' firmy
VEGETA, jest pyszna i
daje wyjątkowy smak.
Ziemniaki gotujemy i podajemy jak kto lubi, ja gzik nakładam na
ziemniaki, można obok, smacznego! :)