Wykonanie
To już potrawa nie na 10 minut. Bardziej propozycja podania , niż sam przepis. W kwestii podawania i fotografowania nie jestem mistrzem, więc zdjęcie nie oddaje tego jak smakowicie mój dzisiejszy obiad wyglądał. Następnym razem kupię jeszcze większe
ziemniaki, nie
będę musiała wstawać po dokładkę. Polecam. :)
SKŁADNIKI:
mięso wołowe gulaszowe 3/4 kg
sól pieprz 1 szczypta
papryka mielona słodka 1 łyżeczka
olej do smażeniasosier 2 łyżki
papryka kolorowa 3 szt
ziemniaki duże 4 szt
szczypiorek 1/2 pęczka
śmietana 100 mlPRZYGOTOWANIE:
Mięso wołowe opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać
olej i dobrze podsmażyć
mięso, pod koniec posypać szczyptą
soli i
pieprzu oraz
papryką mieloną słodką. Podlać gorącą
wodą (tak aby przykryło
mięso), dodać sosier i dusić ok 90 minut lub do miękkości
mięsa.
Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie.
Papryki kolorowe oczyścić z pestek. Pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce i zapiekać 20 minut w temp 180 stopni. Z
ziemniaków odkroić czubki i wydrążyć połowę miąższu. Posypać posiekanym
szczypiorkiem. Do środka nakładać
mięso wraz z kawałkami
papryki. Wierzch polać odrobiną sosu powstałego podczas duszenia oraz
śmietaną ze
szczypiorkiem. Układać na talerzach i podawać gorące, Smacznego:)