ßßß Cookit - przepis na Zobacz wpisy

Zobacz wpisy

nazwa

Wykonanie

To już potrawa nie na 10 minut. Bardziej propozycja podania , niż sam przepis. W kwestii podawania i fotografowania nie jestem mistrzem, więc zdjęcie nie oddaje tego jak smakowicie mój dzisiejszy obiad wyglądał. Następnym razem kupię jeszcze większe ziemniaki, nie będę musiała wstawać po dokładkę. Polecam. :)
SKŁADNIKI:
mięso wołowe gulaszowe 3/4 kg
sól pieprz 1 szczypta
papryka mielona słodka 1 łyżeczka
olej do smażenia
sosier 2 łyżki
papryka kolorowa 3 szt
ziemniaki duże 4 szt
szczypiorek 1/2 pęczka
śmietana 100 ml
PRZYGOTOWANIE:
Mięso wołowe opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i dobrze podsmażyć mięso, pod koniec posypać szczyptą soli i pieprzu oraz papryką mieloną słodką. Podlać gorącą wodą (tak aby przykryło mięso), dodać sosier i dusić ok 90 minut lub do miękkości mięsa. Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie. Papryki kolorowe oczyścić z pestek. Pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce i zapiekać 20 minut w temp 180 stopni. Z ziemniaków odkroić czubki i wydrążyć połowę miąższu. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Do środka nakładać mięso wraz z kawałkami papryki. Wierzch polać odrobiną sosu powstałego podczas duszenia oraz śmietaną ze szczypiorkiem. Układać na talerzach i podawać gorące, Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/10/15/gulasz-wolowy-w-ziemniaku-podawany