ßßß Cookit - przepis na Pasztet z pieczonych warzyw, czerwonej soczewicy i kurek* BLW

Pasztet z pieczonych warzyw, czerwonej soczewicy i kurek* BLW

nazwa

Wykonanie

Pasztet piekłam w dwóch foremkach. Jeden dla Kacpra, drugi, z kurkami, dla nas. Nie wiem czy za sprawą pieczonych, tym razem, warzyw, czy wędzonej papryki czy może kurek, choć i w tym bez, też była cała symfonia smaków. Bezwzględnie najlepszy jaki do tej pory upiekłam, a porównuję też do mięsnych. Podałam z focaccią, z rozmarynem i to już było moje niebo w gębie
Składniki na dwie, małe formy do pieczenia:
500 g mrożonych kurek lub pieczarek (po 1 rż)
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 młoda cebula, w kostkę
1 łyżka natki pietruszki
1 średnia główka kalafiora, w różyczki
5 młodych marchewek, wzdłuż, połówki
1 średni seler, plastry
2 młode cebule, białe, ćwiartki
2 młode cebule, czerwone, ćwiartki
4 ząbki czosnku, w łupinkach
2 łyżki oliwy
świeżo mielony pieprz
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki bulionu
3 jajka
3 czubate łyżki bułki tartej, zmieszanej ze złotym lnem (gotowy produkt)
płaska łyżeczka wędzonej papryki, kuminu, zmiażdżonych ziaren kolendry, młotkowanego pieprzu
łyżeczka soli (właściwości konserwujące)
2 łyżki natki pietruszki
Kurki odparowujemy na suchej patelni. Szklimy cebulę na maśle, dodajemy posiekane grzyby i chwilę razem dusimy. Dodajemy natkę, przeciśnięty czosnek i wyłączamy. Studzimy.
Kalafior, seler, marchewki, cebule i czosnek układamy na blasze. Polewamy oliwą, pieprzymy i pieczemy, w 200 stopniach, przez 50 minut (bez termoobiegu). Lekko studzimy i miksujemy (czosnek obieramy z łupinek). Soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy, na wolnym ogniu, 10 minut. Przykrywamy i studzimy. W dużej misce mieszamy warzywa, soczewicę, jajka, bułkę z lnem i przyprawy. Dzielimy masę na dwie części, do jednej dodajemy kurki i płaską łyżeczkę soli. Odstawiamy na minimum godzinę. Formy do zapiekania smarujemy oliwa z oliwek. Przekładamy masy pasztetowe i pieczemy 50 minut. Studzimy w temperaturze pokojowej, później chłodzimy w lodówce, przez noc. Podajemy z domowym pieczywem i wędzonym łupaczem lub każdą inną rybą, którą złapał, wypatroszył, zasolił i uwędził Wam mąż. Ale mogę też być kiełki słonecznika :)
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2015/07/pasztet-z-pieczonych-warzyw-czerwonej.html