Wykonanie
3 średnie
cukinie1
kalafior1
marchewka2
cebule3 duże
jajka½ szklanki
bułki tartej2 łyżki posiekanej
natki pietruszki3 ząbki
czosnkusól,
pieprzCukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć.
Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dobrze odcedzić, rozdrobnić tłuczkiem do
ziemniaków i doprawić
solą i
pieprzemCebulę drobno posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm .Do warzyw dodać
jajka,
bułkę tartą,
natkę pietruszki,
pieprz i
sól. Wyrobić na jednolitą masę.Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm) natłuścić i wysypać
bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki.Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową.Pasztet można również zapiec w małych kokilkach, w których będzie on później serwowany. Kokilki również należy przykryć folią aluminiową.Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 40 minut, a następnie usunąć folię z góry i piec kolejne 15 minut.