Wykonanie
Buraczany (albo
buraczkowy) krem z dodatkiem zblendowanych
buraków,
mleka kokosowego i
ziołowych grzanek zachwycił nasze podniebienia :)) Nooo ... dobrze - zachwycił moje podniebienie, a mąż zjadł bez szemrania, co w przypadku jego i zupy jest i tak wielkim wyczynem :)))

Składniki:6 średnich
buraków2 ząbki
czosnku1/2 puszki
mleczka kokosowego3l
bulionu drobiowego2 łyżki
soku z cytrynysólpieprzziele angielskieliść laurowymajeranekszczypta
cukruposiekany
koperekdodatkowo :
ziołowe grzanki (kupione tym razem)Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut. Upieczone
buraki rozwinąć z folii, przestudzić. Zetrzeć na tarce na oczkach.
Bulion zagotować. Dodać
liść laurowy,
ziele angielskie,
czosnek,
sól,
pieprz oraz starte
buraki. Gotować całość ok. 20 min. Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem. Dodać
mleczko kokosowe. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem i
sokiem z cytryny. Na koniec dodać roztarty
majeranek. Posypać
koperkiem. Podałam każdą porcję z łyżką
buraków startych i przesmażonych na
maśle z dodatkiem
musztardy meksykańskiej oraz z ziołowymi grzankami.