Wykonanie
Bigos z
młodej kapusty przygotowuję zazwyczaj kilka
razy w sezonie, zmieniając tylko dodane do niego składniki bądź
przyprawy.Dla mnie jest on ukoronowaniem kapuścianego sezonu, bo już nigdy później
kapusta nie smakuje tak, jak o tej
porze roku :))Przygotowuje się go bardzo szybko, ale jaki efekt!Mmmm ... palce lizać! :)Na blogu także: bigos z
młodej kapusty wariacja nr 1 oraz bigos z
młodej kapusty - wariacja nr 2 .
Składniki:1
młoda kapusta średniej wielkości2 laski chudej
kiełbasykilka
pieczarek1
czerwona papryka2
młode marchewkipuszka
pomidorów w sosie własnym2
cebulesólpieprzliść laurowyziele angielskieolej do podsmażenia
kiełbasykoperekłyżka pikantnego
ketchupuWykonanie:
Kapustę szatkujemy,
marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy
wodą. Wrzucamy
ziele angielskie,
liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę
wody. Na patelni na
oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę i pokrojoną w półplasterki
wędlinę. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojoną
paprykę i
pieczarki. Całość chwilę podsmażamy a następnie przekładamy do
kapusty, dodajemy
pomidory w sosie własnym i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy
przyprawy:
sól,
pieprz i ew.szczyptę
cukru. Dla zaostrzenia smaku dodaję też trochę pikantnego
ketchupu. Dokładnie mieszamy. Posypujemy
koperkiem.