Wykonanie
Przepis na tę pyszną zapiekankę znalazłam TUTAJ i po małych modyfikacjach wdrożyłam w czyn :))Polecam gorąco, bo zapiekanka wyszła pyszna: mięciutkie chude
mięsko,
ziemniaki i
śmietanowy sos stanowią fajny pomysł na pożywny jednogarnkowy obiad.Z chęcią
będę wracała do tego przepisu :))
Składniki:3
ziemniaki średniej wielkościok. 600 g
schabu2 duże
cebule2
marchewki30 dag małych
pieczarek30 dag
żółtego sera300 ml
śmietany 18%sól,
pieprzsłodka i
ostra paprykaWykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w 1cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
masłem na spodzie oraz na bokach naczynia. Posypujemy je połową startego
żółtego sera.
Schab kroimy w dużą kostkę. Posypujemy
solą,
pieprzem,
papryką, mieszamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę - podsmażamy, dodajemy pokrojone w paski
pieczarki oraz pokrojoną w plasterki
marchewkę. Dusimy do momentu, aż odparuje nam
woda po czym zalewamy wszystko
śmietaną. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-
serowy.
Wierzch posypujemy resztą
sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości
ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu).