Wykonanie
U mnie w domu często robię zapiekanki, są bardzo syte, smaczne i szybko się je robi (z ziemniaczaną jest więcej pracy). Jeśli
ziemniaki są
młode czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego można wcześniej lekko podgotować
ziemniaki i dopiero pokroić w plastry, ale jeśli
ziemniaki są "stare" to od razu dajemy surowe
ziemniaki. Oczywiście jeśli
ziemniaki są
młode to zapiekanka jest o wiele lepsza.
4 kotlety
schabowe1kg
ziemniaków2-3
cebule6
pieczarek3 ząbki
czosnku3 łyżki
śmietany 12%sól,
pieprzkilka plastrów
żółtego seraSchab posolić i popieprzyć, pokroić w dość grubą kostkę.
Ziemniaki pokroić w plastry.
Cebulę i
pieczarki w ćwiartki.
Czosnek w kostkę. Ułożyć wszystko w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć, dodać
śmietanę i zapiec w piekarniku ok. 1-1,5h. Pod koniec pieczenia dodać
ser.