Wykonanie
Przepis otrzymałam od teściowej która wcześniej przetestowała go na teściu ;-) Zapiekanka ziemniaczana ze
schabem,
pieczarkami i
żółtym serem w sosie
śmietanowym zaspokoi głód każdego pasibrzucha. Dobry pomysł na wykorzystanie
schabu w mniej konwencjonalny sposób jakim są
schabowe ;-) Ja miałam okazję przetestować przepis na
mężu i zapiekanki już nie ma… ;-)
Składniki10
ziemniaków średniej wielkościok. 500 g
schabu2 duże
cebule30 dag małych
pieczarek30 dag
żółtego sera300 ml
śmietany 30%sól,
pieprzsłodka i
ostra paprykatymianekWykonanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroki w 1cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
masłem.
Ziemniaki posypujemy połową startego
żółtego sera.
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Dodajemy umyte (lub obrane) i pokrojone w ćwiartki
pieczarki i dusimy do momentu aż odparuje nam
woda. Następnie dodajemy pokrojoną w grube półtalarki
cebulę i dusimy kilka minut i zalewamy wszystko
śmietaną. Doprawiamy i czekamy aż wszystko się połączy. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-
serowy. Wierzch posypujemy resztą
sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości
ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu).