Wykonanie
Ogromnie nam smakowała, pachnąca
kiełbasą,
pieczarkami i ta świetna zalewa śmietanowa, która zespoliła całość i nadała delikatny smak, świetna !
około 800 gramów
ziemniaków1 duży strąk
papryki (obojętnie jakiej)350 gramów
cienkiej kiełbasy ( użyłam wiejskiej)500 gramów
pieczarek2 średnie
cebule1 duża
śmietana 18% lub 12% ( 450 - 500 gramów)2
jajasól,
pieprzsłodka i
ostra papryka300 gramów
sera żółtegoZiemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić dokładnie, schłodzić, pokroić na plasterki.
Kiełbasę również pokroić na plasterki (można ją podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu).
Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzany
olej, kiedy wytracą wilgoć, dodać posiekane
cebule, smażyć do zeszklenia tych ostatnich,
potem całość posolić i popieprzyć.
Jaja rozkłócić i dokładnie wymieszać ze
śmietaną, do mieszanki dodać 1/5 łyżeczki
soli, 1,4 łyżeczki
pieprzu i 1/4 słodkiej lub
ostrej papryki, wymieszać ponownie.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cienkie paseczki. Zeszklić na małej ilość
oleju.
Ser zetrzeć na dużych oczkach.Naczynie żaroodporne posmarować
masłem lub
olejem, na dnie wyłożyć połowę
ziemniaków, tak by plasterki zachodziły jeden na drugi.
Potem wyłożyć
pieczarki, następnie poukładać
kiełbasę,
paprykę, posypać połową
sera, na końcu wyłożyć drugą partię
ziemniaków.Całość zalać mieszanką
śmietanowo - jajeczną z
przyprawami, na wierzch równomiernie wysypać
ser żółty. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( funkcja góra - dół), piec około 25 - 30 minut, do przypieczenia
sera.