ßßß
około 800 gramów ziemniaków1 duży strąk papryki (obojętnie jakiej)350 gramów cienkiej kiełbasy ( użyłam wiejskiej)500 gramów pieczarek2 średnie cebule1 duża śmietana 18% lub 12% ( 450 - 500 gramów)2 jajasól, pieprzsłodka i ostra papryka300 gramów sera żółtegoZiemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić dokładnie, schłodzić, pokroić na plasterki.Kiełbasę również pokroić na plasterki (można ją podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu).Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzany olej, kiedy wytracą wilgoć, dodać posiekane cebule, smażyć do zeszklenia tych ostatnich, potem całość posolić i popieprzyć.Jaja rozkłócić i dokładnie wymieszać ze śmietaną, do mieszanki dodać 1/5 łyżeczki soli, 1,4 łyżeczki pieprzu i 1/4 słodkiej lub ostrej papryki, wymieszać ponownie.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cienkie paseczki. Zeszklić na małej ilość oleju.Ser zetrzeć na dużych oczkach.Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub olejem, na dnie wyłożyć połowę ziemniaków, tak by plasterki zachodziły jeden na drugi. Potem wyłożyć pieczarki, następnie poukładać kiełbasę, paprykę, posypać połową sera, na końcu wyłożyć drugą partię ziemniaków.Całość zalać mieszanką śmietanowo - jajeczną z przyprawami, na wierzch równomiernie wysypać ser żółty. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( funkcja góra - dół), piec około 25 - 30 minut, do przypieczenia sera.
