Wykonanie
Jako, że dziś Tłusty Czwartek to i przepis będzie bardziej tłusty :)Bo rolada z
boczku nie należy do ... najbardziej dietetycznych, dlatego serwuje ją niezbyt często.Jednak mimo kaloryczności, uważam, że i tak jest o niebo zdrowsza niż wszelakie sklepowe
mięsne wynalazki. Zamarynowana
czosnkiem i innymi ulubionymi przez nas
przyprawami stanowi aromatyczny dodatek do kanapek.Smakuje wyśmienicie podana z
ostrym domowym
chrzanem albo
musztardą :) Dodatkowo można ją faszerować mielonym
mięsem,
cebulą,
szpinakiem czy warzywami, ale ja zazwyczaj robię ją w tej najprostszej wersji - tylko z
przyprawami.
Składniki:1kg
boczku surowego bez skóry2 duże ząbki
czosnkusólpieprz ziołowymajeraneksłodka paprykaWykonanie:
Boczek oczyścić z ewentualnych chrząstek oraz odciąć skórę (jeśli kupimy ze skórą).Płat
boczku przekroić poziomo (ale nie do końca!) i rozłożyć jak książkę. Z obu stron lekko rozbić go tłuczkiem. Oprószyć z obu stron
solą,
pieprzem ziołowym majerankiem,
słodką papryką. Chudszą stronę
boczku (powinna być na górze) natrzeć roztartym
czosnkiem .
Mięso zwinąć ściśle w roladę i związać w kilku miejscach bawełnianym sznurkiem . Tak przygotowaną roladę zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i wstawić do lodówki na 12-24h. Po tym czasie zamarynowany
boczek obsmażamy na
oleju, żeby zrumienił się ze wszystkich stron. następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku 1.15h w temperaturze 185st. Zostawiamy w naszym naczyniu do wystudzenia. Po wystudzeniu ściągamy sznurek i delektujemy się pysznym mięskiem na kanapki :)