ßßß Cookit - przepis na SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE

SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE

nazwa

Wykonanie

Pieczony schab to pyszne rozwiązanie kiedy już nie mamy ochoty na kanapkę z szynka lub żółtym serem.
Wychodzi tanio i szybko, bo schab praktycznie piecze się sam, a mamy gwarancję smaku i jakości... no i nie musimy się zastanawiać ile jest w naszym mięsku polepszaczy, wypełniaczy i innych wynalazków, które dominują w sklepowych szynkach.
Taki schab to samo zdrowie!
Potrzebujemy:
1kg schabu
pieprz ziołowy
słodka papryka
majeranek
czosnek staropolski
sól
Wykonanie:
Schab płuczemy pod wodą i jeżeli to konieczne okrawamy z tłustych błon. Nacieramy dokładnie mieszanką ulubionych przypraw. Układamy w formie wyłożonej folią aluminiową lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Całość wkładamy na 2 godziny do lodówki aby smaki się połączyły. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Czas pieczenia w zależności od wielkości. Ja piekłam 1,5h.
Podajemy w plastrach z sosem np. pieczeniowym albo chrzanowym lub też serwujemy na kanapkach z dodatkiem musztardy lub chrzanu.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/05/schab-pieczony-w-rekawie.html