ßßß Cookit - przepis na Rolada boczkowa jako wędlina na kanapki

Rolada boczkowa jako wędlina na kanapki

nazwa

Wykonanie

Do domowych wędlin przecież nie muszę Was przekonywać. Dzisiaj coś zdecydowanie dla facetów, kawałek porządnego mięsa. Pyszna, mocno czosnkowa i majerankowa rolada idealna na kanapki. Do tego dodatek czegoś ostrzejszego np musztardy bądź papryki konserwowej i mamy genialne mięso do obiadu.
Składniki :
* koło 1,2 boczku surowego
* pół główki czosnku
* łyżka majeranku
* sól , świeżo mielony pieprz, czerwona mielona słodka papryka
Przygotowanie :
Czosnek przecisnąć przez praskę, Boczek dobrze natrzeć przyprawami. Zrolować , związać i odstawić najlepiej na noc. Piec około 1,5 godziny w 200 stopniach pod przykryciem, na 20 minut przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę naczynia żaroodpornego , polać wytopionym tłuszczem i podpiec do zrumienienia boczku.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/05/rolada-boczkowa-jako-wedlina-na-kanapki.html