ßßß Cookit - przepis na Rolada boczkowa

Rolada boczkowa

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam domowe wędliny i mięsa. Boczuś to jeden z moich ulubionych rarytasów, ale z oczywistych względów nie piekę go zbyt często ;) W jednym z wczesnych wpisów blogowych pojawił się przepis na klasyczną jego wersję (klik) . Niedawno rolada boczkowa wpadła mi w oko u Domi w kuchni i postanowiłam skorzystać z jej przepisu. Troszkę dodałam od siebie i powiem Wam, że jeśli podobnie jak ja baliście się rolad to odważcie się bo, nie ma czego się bać. Są banalnie proste w przygotowaniu, a pyszne!. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
1,5 kg płat surowego boczku
1,5 - 2 płaskie łyżki soli
3 łyżki suszonego majeranku
4 ząbki czosnku przeciśnięte
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
odrobina pieprzu (opcjonalnie)
W moździerzu utrzeć dokładnie wszystkie przyprawy i natrzeć nimi dokładnie boczek od strony bez skóry. Ciasno zwinąć, związać sznurkiem lub wsadzić do specjalnej siatki wędliniarskiej. Natrzeć zewnątrz i wsadzić do rękawa do pieczenia dokładnie zawiązując z obydwu stron. Boczek wsadzić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie boczek w rękawie umieszczamy na brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym, ustawiamy temp. 180 stopni i pieczemy przez 2,5 godziny. Po tym czasie przecinamy rękaw i lekko go rozchylamy. Boczek wstawiamy ponownie na 15 minut tym razem na opiekanie. Upieczony boczek wystudzić i kroić. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/06/rolada-boczkowa.html