ßßß Cookit - przepis na Pieczony boczek

Pieczony boczek

nazwa

Wykonanie

Przepyszny :) Idealny na Święta na półmisek "wiejski" . Bardzo prosty w wykonaniu ;)
Składniki:
ok. 2 kg surowego boczku
8-10 ząbków czosnku
sól, pieprz
papryka słodka
przyprawa warzywna (klik) (opcjonalnie)
kminek
Czosnek obrać. Każdy ząbek przekroić wzdłuż. Boczek ponacinać a w każdy z otworów powciskać czosnek. Całość mięsa natrzeć solą, pieprzem, przyprawą i dodatkowo posypać kminkiem. Jak ktoś lubi mocno czosnkowe można też posypać czosnkiem granulowanym lub najlepiej świeżym (przeciśniętym wcześniej przez wyciskarkę).
Natarty boczek zawinąć w folię i odstawić na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie przewrócić na drugą stronę i odczekać kolejne 12 godzin.
Po tych 24 godzinach upiec (w folii) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piec przynajmniej 2 , 5 godziny ;) Smacznego ;)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/04/pieczony-boczek.html