Wykonanie
Uwielbiam
drobiowe żołądki!Moja mam robi z ich pyszny gulasz, ja gulasz robię bardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go
potem jeść sama :(Najczęściej na żołądkach gotuję zupki.Dawno nie było krupniku, i chociaż nie jest to uwielbiana w mojej rodzinie zupa - od czasu do czasu serwuję na obiad tłumacząc się walorami hmm... zdrowotnymi
kaszy :)Bo przecież od dobrego krupniczku nikt jeszcze nie umarł prawda?Składniki:ok 0,75 kg żołądków z
kurczaka5
ziemniaków0,5 szkl. suchej
kaszy jęczmiennej1
marchewka1
korzeń pietruszkikawałek
selera korzeniowegokawałek
porakilka
suszonych grzybkówliście laurowe,
ziele angielskie,
sól, świeżo zmielony
pieprz1 czubata łyżka
masłaposiekany
koperekodrobina
majerankuWykonanie:Żołądki dokładnie oczyścić, zalać zimną
wodą tak aby były przykryte,gotować ok 1h po je odcedzić, zalać ponownie
wodą,dodać
liście laurowe i
ziele angielskie i gotować ponownie aż będą prawie miękkie. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem do
wywaru.
Grzyby namoczyć (2-3h) odcisnąć, pokroić w paseczki, wrzucić do
wywaru. Warzywa pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej,
pora pokroić w półplasterki dodać do
wywaru.Gotować ok pół godziny.Następnie dodać opłukaną
kaszę.
Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy
kasza będzie już miękka. Przyprawić całość
solą i
pieprzem. Gotować do miękkości
ziemniaków. Na koniec posypać obficie
natką pietruszki lub
koperkiem. Smacznego!