Krupnik to zupa tradycyjnie polska, bardzo rozgrzewająca idealna na jesienno-zimowe obiadki. Wystarczy miska z wkładką mięsną, plus pieczywo najlepiej chleb żytni, aby si ę najeść tą zupą do syta .Polecam.Składniki:3 skrzydełka z kurczaka2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkęćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkękawałek pora (ok. 7 cm białej części pora)2 suszone grzyby3 ziemniaki pokrojone w większą kostkę4 łyżki kaszy jęczmiennej średniej4 ziarna ziela angielskiegoduży liść laurowy2 łyżki posiekanej zielonej pietruszkisólpieprzszczypta kurkumy dla koloru i dla zdrowia4 brukselkiWykonanie:Skrzydełka myjemy, zalewamy 1 i 1/2 litra zimną wodą, dodajemy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy 20 minut. Dodajemy wszystkie warzywa do garnka i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Dodajemy sól, pieprz i kurkumę . Gorącą zupę rozlewamy na talerz i posypujemy zieleniną.Smacznego!