Wykonanie
Nadziewane
jajka są pyszne i ładnie się prezentują. Za każdym razem mogą wyglądać i smakować inaczej, ilość kombinacji składników jakie możemy wykorzystać do nadzienia jest ogromna. Poniżej kilka pomysłów na farsze do
jajek.Farsz
pieczarkowySkładniki:
jajkapieczarkicebulasólpieprzmajonezmusztardaoliwaPrzygotowanie:
Jajka ugotować na twardo.
Cebulę i
pieczarki pokroić w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na
oliwie, dodać
pieczarki, doprawić
solą i
pieprzem, smażyć aż
pieczarki będą miękkie i odparuje cały płyn, ostudzić.
Jajka przekroić na pół wzdłuż, wyciągnąć
żółtka.
Żółtka rozgnieść widelcem, dodać
pieczarki, odrobinę
musztardy i
majonezu, wymieszać. W razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem.Farszem wypełnić miejsce, które zostało po żółtkach.Farsz z
Awokado ISkładniki:
jajka do faszerowania + dodatkowe
jajko do farszu
awokadosok z cytrynymajonezsólpieprzWykonanie:
Jajka ugotować na twardo.
Jajka przekroić na pół, wyciągnąć
żółtka.Jedno całe
jajko żółtka pokroić w drobną kostkę.
Awokado przekroić na pół wzdłuż
owocu, wyciągnąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ.
Awokado pokroić w drobną kostkę i od razu skropić
sokiem z cytryny.Wymieszać ze sobą pokrojone
jajka,
awokado,
majonez i doprawić
solą i
pieprzem.Nadzieniem wypełnić miejsce po żółtkach.Farsz z
Awokado II (pasta)Składniki:
jajka do faszerowania
awokadosok z cytrynyczosneksólpieprzoliwaWykonanie:
Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyciągnąć
żółtka.
Awokado przekroić na pół wzdłuż
owocu, wyciągnąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ.
Awokado,
żółtka,
czosnek,
sok z cytryny i
oliwę zmiksować na pastę w blenderze, doprawić. W razie potrzeby dodać
oliwę.Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić miejsce po żółtkach.Farsz
serowySkładniki:
jajkaser żółtymajonezmusztardapieprzsólWykonanie:
Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyciągnąć
żółtka.
Ser zetrzeć na tarce.Utrzeć ze sobą
żółtka,
ser żółty i
majonez, doprawić
solą pieprzem i
musztardą.Tak przygotowaną pastą wypełnić miejsce po żółtkach.