ßßß Cookit - przepis na Nadziewane Jajka

Nadziewane Jajka

nazwa

Wykonanie

Nadziewane jajka są pyszne i ładnie się prezentują. Za każdym razem mogą wyglądać i smakować inaczej, ilość kombinacji składników jakie możemy wykorzystać do nadzienia jest ogromna. Poniżej kilka pomysłów na farsze do jajek.
Farsz pieczarkowy
Składniki:
jajka
pieczarki
cebula
sól
pieprz
majonez
musztarda
oliwa
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo.
Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż pieczarki będą miękkie i odparuje cały płyn, ostudzić.
Jajka przekroić na pół wzdłuż, wyciągnąć żółtka.
Żółtka rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, odrobinę musztardy i majonezu, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Farszem wypełnić miejsce, które zostało po żółtkach.
Farsz z Awokado I
Składniki:
jajka do faszerowania + dodatkowe jajko do farszu
awokado
sok z cytryny
majonez
sól
pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo.
Jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtka.
Jedno całe jajko żółtka pokroić w drobną kostkę.
Awokado przekroić na pół wzdłuż owocu, wyciągnąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ.
Awokado pokroić w drobną kostkę i od razu skropić sokiem z cytryny.
Wymieszać ze sobą pokrojone jajka, awokado, majonez i doprawić solą i pieprzem.
Nadzieniem wypełnić miejsce po żółtkach.
Farsz z Awokado II (pasta)
Składniki:
jajka do faszerowania
awokado
sok z cytryny
czosnek
sól
pieprz
oliwa
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka.
Awokado przekroić na pół wzdłuż owocu, wyciągnąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ.
Awokado, żółtka, czosnek, sok z cytryny i oliwę zmiksować na pastę w blenderze, doprawić. W razie potrzeby dodać oliwę.
Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić miejsce po żółtkach.
Farsz serowy
Składniki:
jajka
ser żółty
majonez
musztarda
pieprz
sól
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka.
Ser zetrzeć na tarce.
Utrzeć ze sobą żółtka, ser żółty i majonez, doprawić solą pieprzem i musztardą.
Tak przygotowaną pastą wypełnić miejsce po żółtkach.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/03/nadziewane-jajka.html