ßßß Cookit - przepis na Pasztet z selera

Pasztet z selera

nazwa

Wykonanie

Seler, to bardzo charakterystyczne warzywo, którego smak nie wszyscy lubią.Warto się jednak do niego przekonać, chociażby z tego powodu, że ma mało kalorii i jest skarbnicą substancji mineralnych i witamin.
Pasztet z selera robiłyśmy po raz pierwszy, bardzo byłyśmy ciekawe jego smaku i wyszło przepysznie. Skorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję.
Składniki:
1 kg selera korzeniowego
20 dag pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 szkl. wody
4 jajka
1 szkl. bułki tartej
1łyżka oliwy
1\2 kostki masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Selera, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło, skropić cytryną, posolić i ugotować na miękko, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do selera. Połączyć z pozostałymi składniki, doprawić i przełożyć do średniej foremki. Piec przez godzinę w 180 stopniach.
Przepis bierze udział w akcji
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/02/pasztet-z-selera.html