Wykonanie
Seler, to bardzo charakterystyczne warzywo, którego smak nie wszyscy lubią.Warto się jednak do niego przekonać, chociażby z tego powodu, że ma mało kalorii i jest skarbnicą substancji mineralnych i witamin.Pasztet z
selera robiłyśmy po raz pierwszy, bardzo byłyśmy ciekawe jego smaku i wyszło przepysznie. Skorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję.Składniki:1 kg
selera korzeniowego20 dag
pieczarek2
cebule3 ząbki
czosnku1 łyżka
soku z cytryny1 szkl.
wody4
jajka1 szkl.
bułki tartej1łyżka
oliwy1\2 kostki
masłasól,
pieprzWykonanie:
Selera,
cebulę i
czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać
wodą, dodać
masło, skropić
cytryną, posolić i ugotować na miękko, ostudzić.
Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na
oliwie, dodać do
selera. Połączyć z pozostałymi składniki, doprawić i przełożyć do średniej foremki. Piec przez godzinę w 180 stopniach.
Przepis bierze udział w akcji