ßßß Cookit - przepis na Ravioli z mięsem i pieczarkami w sosie pieczarkowym

Ravioli z mięsem i pieczarkami w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Do przygotowania domowego ravioli natchnął mnie jakiś czas temu jeden z odcinków Masterchefa. Danie to przygotowałam już parę razy i myślę, że przepis, który mam dla was dziś, jest bardzo dobry.
Chociaż na farsz składa się niewiele składników, jest on wyśmienity. Pieczarki, mięso i pietruszka to świetne i proste połączenie. Ciasto w końcu wyszło mi mięciutkie, elastyczne i smaczne. Co prawda użyłam mąki pszennej typ 500 do pierogów, ale ręczę za to, że z pełnoziarnistej ravioli wyjdzie równie smaczne. Radziłabym jedynie dodać nieco więcej wody.
Aby ravioli było bardziej wilgotne, polałam je sosem znanym wam z tego przepisu.
Składniki:
ciasto:
300g mąki pszennej typ 500
3 jajka
3 łyżki oliwy
około 1/3 szklanki wody
płaska łyżeczka soli
farsz:
2 ugotowane udka z kurczaka *
8 średnich pieczarek
cebula
masło
pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
* Na udkach ugotowałam rosół, który później wykorzystałam do sosu.
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.Wodę najlepiej dodawać stopniowo tak, aby ciasto nie było zbyt miękkie. Przykrywamy je ściereczką lub folia na około godzinę.
Farsz:
Cebule obieramy, kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej oczyszczone i posiekane pieczarki. Smażymy je, aż odparuje z nich woda. Pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem.
Z udek zdejmujemy mięso.
Mięso i usmażone pieczarki mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Farsz doprawiamy czosnkiem i posiekaną pietruszką. Dokładnie go mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej soli i pieprzu.
Wykonanie ravioli:
Ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy je dość cienko. Na każdą z nich nakładamy farsz, zaklejamy, tak aby wewnątrz nie pozostało powietrze i wycinamy radełkiem lub nożem (wszystkie czynności są pokazane na zdjęciach).
Układamy je na podsypanej mąką desce.
Ravioli gotujemy od momentu wypłynięcia przez około 3 minuty.
Najlepsze są świeże, zaraz po ugotowaniu.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/06/ravioli-z-miesem-i-pieczarkami-w-sosie.html