Wykonanie
Do przygotowania domowego ravioli natchnął mnie jakiś czas temu jeden z odcinków Masterchefa. Danie to przygotowałam już parę
razy i myślę, że przepis, który mam dla was dziś, jest bardzo dobry.Chociaż na farsz składa się niewiele składników, jest on wyśmienity.
Pieczarki,
mięso i
pietruszka to świetne i proste połączenie. Ciasto w końcu wyszło mi mięciutkie, elastyczne i smaczne. Co prawda użyłam
mąki pszennej typ 500 do pierogów, ale ręczę za to, że z pełnoziarnistej ravioli wyjdzie równie smaczne. Radziłabym jedynie dodać nieco więcej
wody.Aby ravioli było bardziej wilgotne, polałam je sosem znanym wam z tego przepisu.Składniki:ciasto:300g
mąki pszennej typ 5003
jajka3 łyżki
oliwyokoło 1/3 szklanki
wodypłaska łyżeczka
solifarsz:2 ugotowane
udka z kurczaka *8 średnich
pieczarekcebulamasłopęczek
pietruszki2 ząbki
czosnkusólpieprz* Na udkach ugotowałam rosół, który później wykorzystałam do sosu.Ciasto:Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
Wodę najlepiej dodawać stopniowo tak, aby ciasto nie było zbyt miękkie. Przykrywamy je ściereczką lub folia na około godzinę.Farsz:
Cebule obieramy, kroimy i podsmażamy na
maśle. Dodajemy do niej oczyszczone i posiekane
pieczarki. Smażymy je, aż odparuje z nich
woda.
Pieczarki przyprawiamy
solą i
pieprzem.Z udek zdejmujemy
mięso.
Mięso i usmażone
pieczarki mielimy w maszynce do
mielenia mięsa. Farsz doprawiamy
czosnkiem i posiekaną
pietruszką. Dokładnie go mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej
soli i
pieprzu.Wykonanie ravioli:Ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy je dość cienko. Na każdą z nich nakładamy farsz, zaklejamy, tak aby wewnątrz nie pozostało powietrze i wycinamy radełkiem lub nożem (wszystkie czynności są pokazane na zdjęciach).Układamy je na podsypanej
mąką desce.Ravioli gotujemy od momentu wypłynięcia przez około 3 minuty.Najlepsze są świeże, zaraz po ugotowaniu.Smacznego:)