Wykonanie
Bigos z
młodej kapusty to obowiązkowa pozycja na wiosenny obiad. W porównaniu do tradycyjnej wersji ten jest o wiele lżejszy i szybszy w przygotowaniu. Potrawa ta jest w mojej rodzinie od dawna, ponieważ przygotowuje ją moja babcia oraz mama. Każda z nich robi to nieco inaczej, ja również wypracowałam sobie swoją metodę. Z bigosem chyba tak to już jest... ile domów, tyle przepisów. :)
Składniki:1 główka
młodej kapusty2
marchewki1 duża
cebula2 pętka
kiełbasy150 g
wędzonego boczku1-2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego4 kulki
ziela angielskiego2
liście lauroweoliwasól,
pieprzPrzygotowanie:Z
kapusty usuwamy wierzchnie liście. Następnie myjemy ją, przekrawamy na dwie połowy, usuwamy głąb i drobno szatkujemy. Przekładamy ją do garnka, zalewamy połową szklanki
wody i podduszamy przez kilka minut, do momentu aż jej liście przywiędną oraz zmniejszą swoją objętość.W międzyczasie
kiełbasę oraz
boczek kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni bez tłuszczu.
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę,
cebulę drobno siekamy. Pokrojone warzywa dodajemy do
boczku i
kiełbasy, dolewamy odrobinę
oliwy i wszystko podsmażamy do momentu, aż
cebula zmięknie.Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z
kapustą. Dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie oraz
pieprz. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając (jeśli
kapusta zaczyna przywierać do dna, podlewamy ją lekko
wodą). Na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy jeszcze do smaku
solą i
pieprzem. Całość dekorujemy
natką pietruszki lub posiekanym
koperkiem.Smacznego!