ßßß Cookit - przepis na Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Bigos z młodej kapusty to obowiązkowa pozycja na wiosenny obiad. W porównaniu do tradycyjnej wersji ten jest o wiele lżejszy i szybszy w przygotowaniu. Potrawa ta jest w mojej rodzinie od dawna, ponieważ przygotowuje ją moja babcia oraz mama. Każda z nich robi to nieco inaczej, ja również wypracowałam sobie swoją metodę. Z bigosem chyba tak to już jest... ile domów, tyle przepisów. :)
Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 marchewki
1 duża cebula
2 pętka kiełbasy
150 g wędzonego boczku
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Następnie myjemy ją, przekrawamy na dwie połowy, usuwamy głąb i drobno szatkujemy. Przekładamy ją do garnka, zalewamy połową szklanki wody i podduszamy przez kilka minut, do momentu aż jej liście przywiędną oraz zmniejszą swoją objętość.
W międzyczasie kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni bez tłuszczu. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Pokrojone warzywa dodajemy do boczku i kiełbasy, dolewamy odrobinę oliwy i wszystko podsmażamy do momentu, aż cebula zmięknie.
Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając (jeśli kapusta zaczyna przywierać do dna, podlewamy ją lekko wodą). Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Całość dekorujemy natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/06/bigos-z-modej-kapusty.html