ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane szpinakiem

Jajka faszerowane szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3 jajka
90 g świeżego szpinaku
30 g serka śmietankowego
1 stołowa łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
1 stołowa łyżka masła
sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szpinak i podsmażamy przez kilka minut z dodatkiem posiekanego czosnku. Odstawiamy do ostudzenia.
Jajka przecinamy wzdłuż na pół, następnie ostrożnie usuwamy żółtka. Za pomocą blendera miksujemy szpinak, żółtka, serek śmietankowy oraz majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotową pastą wypełniamy zagłębienia po żółtkach. Jajka chłodzimy w lodówce przez pół godziny przed podaniem.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/03/jajka-faszerowane-szpinakiem.html