Wykonanie
W tym roku po raz pierwszy robiłam
jajka tym sposobem. Są naprawdę bardzo smaczne, dlatego chętnie powrócę do tego przepisu. Ciepły jajeczny farsz z dodatkiem
śmietany,
musztardy i
zieleniny, zapieczony pod chrupiącą
bułką tartą smakuje doskonale. Polecam Wam to danie, nie tylko na Wielkanoc :)
Składniki:3
jajka1 łyżka stołowa
masła2 łyżki
bułki tartej1,5 łyżki stołowej
śmietany1 łyżeczka
musztardyposiekany
koperekposiekany
szczypioreksól,
pieprztłuszcz do smażeniaPrzygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej
wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia
wody). Po tym czasie przelewamy je zimną
wodą. Gdy
jajka ostygną przecinamy je (w skorupkach) wzdłuż na pół. Należy to robić delikatnie, aby skorupki się nie pokruszyły.
Białka i
żółtka rozdrabniamy widelcem, dodajemy roztopione wcześniej
masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
koperek oraz
szczypiorek. Gotową masę nakładamy do skorupek, dociskamy łyżeczką.
Jajka od strony farszu obtaczamy w
bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż się zrumienią.
Najlepiej smakują na ciepło, dlatego podajemy je natychmiast po usmażeniu. Smacznego!