Wykonanie
DIPY – to gęste, mocno schłodzone sosy o zdecydowanym smaku i kremowej konsystencji. Nabierane
krakersami,
chipsami lub warzywami pokrojonymi w wąskie paseczki, np.
ogórkiem,
marchewką,
cebulką,
papryką albo cząstkami
kalafiora,
rzodkiewką,
pieczarką. Dipy podaje się do
wina i koktajli. Można je podać przy bufecie z zakąskami i w oczekiwaniu na obiad lub kolację. Przygotowanie dipów jest proste. Wszystkie składniki, np.
ser,
majonez,
rybki – ucieramy dokładnie z
przyprawami na jednolitą masę, a pod koniec dodajemy drobno posiekane
oliwki,
orzechy,
rodzynki itp.RÓŻOWY DIP
twaróg 10 dag
ser rokpol 10 dag
keczup 2 łyżkigęsta
śmietana 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
brandy lub
whisky 1 łyżka
papryka chili w proszku 1/4 łyżeczki
sól,
pieprz,
sos Tabasco do smakuOSTRY DIP Z
PRZYPRAWAMItwaróg 25 dag (1 kostka)
majonez 10 dag
orzechy włoskie drobno kruszone 10 dag
rodzynki 5 dag
papryka zielona i czerwona pokrojone w kostkę po 1
pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
sólsos Tabasco 1 łyżeczka