Wykonanie
Składniki:porcja rosołowa z
kurczaka 1 (lub kości
schabowe)
marchew duża 1
pietruszka 1
cebula 1
Vegeta,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie,
liść laurowykoncentrat pomidorowy ok. 240g
natka pietruszki lub
selera do dekoracji
jajo 1
mąka, szczypta
soliWykonanie:Porcję rosołową myjemy, dzielimy na mniejsze części, wkładamy do garnka, zalewamy
wodą, zagotowujemy. Zdejmujemy powstałą pianę. Warzywa oczyszczamy.
Marchew i
pietruszkę kroimy w plasterki. Dodajemy do
wywaru razem z
przyprawami. Gotujemy jeszcze ok. pół godziny. Wyjmujemy porcje rosołowe, dodajemy
koncentrat pomidorowy, mieszamy, zagotowujemy. Z
jaja i
mąki przygotowujemy ciasto na kluseczki. Gdy jest zbyt gęste dodajemy odrobinę
wody lub
mleka. Wylewamy na gotującą zupę. Mieszamy i podgotowujemy 3-5 minut. Podajemy udekorowane
natką pietruszki lub
selera.