ßßß
Składniki:porcja rosołowa z kurczaka 1 (lub kości schabowe)marchew duża 1pietruszka 1cebula 1Vegeta, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowykoncentrat pomidorowy ok. 240gnatka pietruszki lub selera do dekoracjijajo 1mąka, szczypta soliWykonanie:Porcję rosołową myjemy, dzielimy na mniejsze części, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Zdejmujemy powstałą pianę. Warzywa oczyszczamy. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki. Dodajemy do wywaru razem z przyprawami. Gotujemy jeszcze ok. pół godziny. Wyjmujemy porcje rosołowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, zagotowujemy. Z jaja i mąki przygotowujemy ciasto na kluseczki. Gdy jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody lub mleka. Wylewamy na gotującą zupę. Mieszamy i podgotowujemy 3-5 minut. Podajemy udekorowane natką pietruszki lub selera.