Wykonanie
Dzisiaj przepis na pizze na nietypowym niskokalorycznym, zdrowym i pysznie
brokułowym spodzie, idealna na wiosenne ciepłe dni, w wersji wegańskiej można zamienić
mozzarellę na
tofu, a
jajko na
siemię lniane, smakuje równie dobrze :)Przepis bierze udział w konkursie :https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Składniki :Na ciasto :- 1 mała kulka
mozzarelli (lub
tofu mała kostka)- 1
jajko (
siemię lniane namoczone w wodzie)- 1 mały
brokuł- 7 łyżek
otrąb owsianychDodatki :-
pomidory krojone 1 karton- 8-9
pieczarek- paczka
oliwek-
ser żółty- kilka listków
bazylii-
przyprawy (
oregano,
bazylia,
majeranek,
tymianek,
kolendra, suszony
czosnek,
kurkuma)-
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Brokuł ugotować, następnie ubić go ubijaczką do
ziemniaków, następnie jak trochę ostygnie dodać
mozzarellę,
jajko,
otręby oraz
przyprawy, ułożyć na blachę i piec ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż zacznie się przyrumieniać.
Pomidory wymieszać z wszystkimi
przyprawami,
solą i
pieprzem,
pieczarki poddusić chwilę z
przyprawami, pokroić
oliwki i
ser, dodatki ułożyć na upieczonej pizzy i zapiekać, aż do roztopienia
sera.Smacznego :)