Wykonanie
Lubicie szpinak? My bardzo;)Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne i proste danie. Idealnie komponuje się z
ziemniakami,
ryżem,
makaronem czy też
kaszą.
Kurczak jest niezwykle mięciutki i soczysty, dodatek
szpinaku czyni go bardziej wyborowym. Koniecznie spróbujcie;)
Składniki:2
filety z kurczaka450 gramów
mrożonego szpinaku3 ząbki
czosnku100 ml
jogurtu naturalnego2
jajka2 plastry
sera typu
fetasólpieprzWykonanie:
Filety z kurczaka oczyścić, osuszyć, przeciąć na pół (wzdłuż) i rozbić.
Mięso oprószyć
solą i
pieprzem. Papier do pieczenia delikatnie wysmarować
olejem i wyłożyć na niego
mięso tak aby tworzyło kwadrat, odstawić. Na patelni podsmażyć
szpinak, do czasu aż odparuje
woda. W miseczce wymieszać
jogurt z
solą,
pieprze, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i
jajkami. Do
szpinaku dodać
ser i podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Na sam koniec dodać do
szpinaku jogurt, wymieszać i podgrzewać do czasu aż całość delikatnie zgęstnieje, wystudzić. Wystudzony
szpinak rozłożyć na
mięsie i wraz z papierem do pieczenia zwinąć w roladę. Piec w piekarniku przez około 60 minut w 170 stopniach.
Smacznego;)