ßßß Cookit - przepis na Zdrowe śniadanie: pyszna pasta kanapkowa bez tłustych nawilżaczy

Zdrowe śniadanie: pyszna pasta kanapkowa bez tłustych nawilżaczy

nazwa

Wykonanie

Nawet jeśli na co dzień nie interesuje Was zdrowe odżywianie i nie zwracacie uwagi na to, co jecie, to warto chociaż raz na jakiś czas zapewnić organizmowi porządną dawkę zdrowia. Najlepiej w smacznej, przystępnej formie. Tym razem proponuję pastę kanapkową z pieczarkami, jajkiem i szpinakiem.
O właściwościach szpinaku już pisałam, zatem przypomnę tylko że jest ważny w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Pasta jest pyszna, lekko pikantna o delikatnym, pieczarkowym aromacie. Ja najbardziej ją lubię z chrupkim pieczywem i rzodkiewką. Następnym razem planuję dodać ok 1/4 kostki białego sera.
Polecam Wam takie zdrowe śniadanie na dobry początek dnia :)
Potrzebujesz:
250g pieczarek
2 średnie cebule
4 jajka ugotowane na twardo
200 g mrożonego szpinaku
pieprz ziołowy, czosnek granulowany, ewentualnie sól (ja nie solę)
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę
pieczarki obieramy i ścieramy na grubych oczkach na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy cebulkę i szklimy. Dodajemy pieczarki i smażymy na średnim ogniu koło 5 minut często mieszając
Dodajemy zamrożony szpinak. Smażymy wszystko razem aż szpinak się rozmrozi i odparuje. Studzimy
Przekładamy do miski i dodajemy 3 obrane, ugotowane na twardo jajka. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy.
Dodajemy jedno jajko pokrojone w drobną kostkę (dla wyglądu, jak ktoś woli może je zmiksować z resztą).
Pastę przekładamy do słoika i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/zdrowe-sniadanie-pyszna-pasta-kanapkowa.html