ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe kotleciki rybne

Bezglutenowe kotleciki rybne

nazwa

Wykonanie

Chrupiące kotleciki rybne w panierce bezglutenowej.
Składniki:
· filet z mintaja (bez ości)
· chrupki kukurydziane bezglutenowe
· jajko
· sól, pieprz, kurkuma, majeranek
· olej do smażenia
Należy zwrócić uwagę na skład chrupków kukurydzianych ponieważ najpopularniejsze chrupki zawierają słód jęczmienny i tym samym nie są produktem bezglutenowym.
Z każdego filetu uzyskujemy po trzy kotleciki. Każdy kotlecik posypujemy szczyptą soli i pieprzu oraz szczyptą ulubionych przypraw. Zawsze do ryby dodaję kurkumę, majeranek lub cząber. Kotlety maczamy w rozmieszanym jajku i obtaczamy w chrupkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
I jeszcze kilka uwag:
Mrożony filet z mintaja smażymy bez uprzedniego rozmrażania. Rybę przed przyrządzeniem można skropić sokiem z cytryny i odstawić na kwadrans. Taki zabieg doda naszym kotlecikom dodatkowego smaczku.
Olej na patelni musi być mocno rozgrzany aby ryba nie przywarła. Najlepsza do smażenia ryby jest patelnia z grubym dnem lub teflonowa.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/06/bezglutenowe-kotleciki-rybne.html