Wykonanie
Chrupiące kotleciki
rybne w panierce bezglutenowej.
Składniki:· filet z
mintaja (bez ości)·
chrupki kukurydziane bezglutenowe·
jajko·
sól,
pieprz,
kurkuma,
majeranek·
olej do smażeniaNależy zwrócić uwagę na skład
chrupków kukurydzianych ponieważ najpopularniejsze chrupki zawierają słód jęczmienny i tym samym nie są produktem bezglutenowym.Z każdego filetu uzyskujemy po trzy kotleciki. Każdy kotlecik posypujemy szczyptą
soli i
pieprzu oraz szczyptą ulubionych przypraw. Zawsze do
ryby dodaję
kurkumę,
majeranek lub cząber. Kotlety maczamy w rozmieszanym
jajku i obtaczamy w chrupkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.I jeszcze kilka uwag:Mrożony filet z
mintaja smażymy bez uprzedniego rozmrażania.
Rybę przed przyrządzeniem można skropić
sokiem z cytryny i odstawić na kwadrans. Taki zabieg
doda naszym kotlecikom dodatkowego smaczku.
Olej na patelni musi być mocno rozgrzany aby
ryba nie przywarła. Najlepsza do smażenia
ryby jest patelnia z grubym dnem lub teflonowa.