Wykonanie
Były już klopsy typowo
rybne, dziś dla odmiany wersja
rybno-pieczarkowa i chyba pokuszę się o stwierdzenie, że ... lepsza :))W klopsach dominuje
rybny smak, ale przełamany smakiem
pieczarek i
cebulki podsmażonej na
maśle ...Polecam gorąco, bo nam bardzo smakował taki obiadek :)
Składniki:1 kg
mintaja (ja miałam mrożonego)250g
pieczarek2
cebulełyżka
masłasólpieprzmajeranek1
jajko1
kajzerkaolejWykonanie:
Na rozgrzanym
maśle podsmażamy pokrojoną (dowolnie, bo i tak będziemy wszystko mielić)
cebulę, po chwili dodając pokrojone
pieczarki. Chwilę smażymy. Następnie odlewamy sok, który puściły
pieczarki.
Kajzerkę namaczamy w
mleku. W maszynce mielimy
filet rybny,
pieczarki z
cebulką oraz odciśniętą
kajzerkę. Do zmielonej masy dodajemy
jajko oraz
przyprawy:
sól,
pieprz i
majeranek. Wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy je w
bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym
oleju. Podajemy z
ziemniakami i ulubioną surówką - u mnie z
kiszonej kapusty .