ßßß Cookit - przepis na KLOPSY RYBNO-PIECZARKOWE

KLOPSY RYBNO-PIECZARKOWE

nazwa

Wykonanie

Były już klopsy typowo rybne, dziś dla odmiany wersja rybno-pieczarkowa i chyba pokuszę się o stwierdzenie, że ... lepsza :))
W klopsach dominuje rybny smak, ale przełamany smakiem pieczarek i cebulki podsmażonej na maśle ...
Polecam gorąco, bo nam bardzo smakował taki obiadek :)
Składniki:
1 kg mintaja (ja miałam mrożonego)
250g pieczarek
2 cebule
łyżka masła
sól
pieprz
majeranek
1 jajko
1 kajzerka
olej
Wykonanie:
Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną (dowolnie, bo i tak będziemy wszystko mielić) cebulę, po chwili dodając pokrojone pieczarki. Chwilę smażymy. Następnie odlewamy sok, który puściły pieczarki. Kajzerkę namaczamy w mleku. W maszynce mielimy filet rybny, pieczarki z cebulką oraz odciśniętą kajzerkę. Do zmielonej masy dodajemy jajko oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką - u mnie z kiszonej kapusty .
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/08/klopsy-rybno-pieczarkowe.html