Wykonanie
wtorek, 15 Grudzień 2015, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Wszyscy myślami są już w świątecznych klimatach, ale przecież pomiędzy pieczeniem pierników i nastawianiem zakwasu na barszcz, trzeba jeszcze pomyśleć o obiedzie dla rodzinki. Delikatne pulpety z
indyka z dodatkiem bardzo zdrowej
kaszy jaglanej bardzo smakują mojej dwuletniej córeczce. Z dodatkiem ziemniaczków i
sosu pomidorowego stworzą pyszny, sycący obiad. Ich dodatkową zaletą jest to, że przygotowuje się je naprawdę szybko. PolecamSkładniki:pół kilograma
mielonego mięsa z indykatorebka
kaszy jaglanej ugotowanej i przestudzonej (możemy ją ugotować wieczorem, żeby następnego dnia nie czekać, aż wystygnie)1
jajkołyżeczka
soliłyżeczka
majerankuszczypta
pieprzuMięso dokładnie wyrabiamy z ugotowaną
kaszą,
jajkiem i
przyprawami. Łyżką nabieramy czubate porcje masy (wtedy wszystkie będą jednakowej wielkości) i formujemy w rękach kuleczki. Uformowane pulpety delikatnie wrzucamy do gotującej się
wody. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy ugotowane pulpety z
wody i przekładamy do sosu, w którym możemy je przez chwilę potrzymać na bardzo małym ogniu.Ja przygotowuję najprostszy
sos pomidorowy, tak jak zawsze robiła to moja mama. Dwie łyżki
masła rozpuszczam w rondlu, dodaję dwie łyżki
mąki i przesmażam przez chwilę intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania dolewam powoli szklankę
wody i doprowadzam do wrzenia. Dodaję czubatą łyżkę
koncentratu pomidorowego i doprawiam
solą,
pieprzem i suszoną
bazylią. Do gotowego sosu wkładam pulpety i podaję z ziemniaczkami. Smacznego