Wykonanie
Flaczki są uważane za regionalny przysmak w wielu krajach. Najlepsze są oczywiiście w Polsce, podawane w postaci gęstęj zupy z
majerankiem. Czesi podają je z
kminkiem,
Węgrzy z
papryką, a Włosi duszą je w
szafranie. Najgorsze flaki
jadłam we Francji, w Chablis. Były przygotowane w formie
kiełbasy i nikt, oprócz Francuzów, nie chciał ich jeść. Flaczki włoskie natomiast, są fantastyczne !!!! Oto przepis:
Składniki:0,25 gram
szafranu1 kg flaków cielęcych1 biała
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
oliwa z oliwek,
parmezan tarty
Przygotowanie:
Szafran włożyć do szklanki i zalać zimną
wodą. Odstawić na godzinę.Umyte i pokrojone w paski flaczki i uprzednio podgotowane podsmażyć na
oliwie z
czosnkiem i
cebulą.Dodać
sól,
pieprz oraz
wodę z
szafranem i dusić ok 40 min. W miarę potrzeby dodać jeszcze
wody, aby sosu nie było za mało.Podawać koniecznie posypane tartym
parmezanem.