Wykonanie
Pesto jest jedną z tych rzeczy które toleruję jedynie w wydaniu
home-made. Może nie miałam po prostu szczęścia do sklepowych, w każdym razie po kilku nietrafionych zakupach przerzuciłam się na domowe... i tak zaczęła się moja miłość. Najchętniej za każdym razem przyrządzałbym pesto z innym dodatkiem- a to z
ricottą, to z
pomidorami....wszystkie pyszne! Dziś prezentuję jedną z moich ulubionych wersji:
szpinakowe z
orzechami włoskimi. Składniki są łatwo dostępne,a smak bardziej neutralny niż
bazyliowego które nie każdego przekonuje. Świetne jako dodatek do
makaronu,
mięsa lub
ryby.Pesto is one of these yhing I like only
home-made. Maybe I just haven't luck buing grocerys ones, anyway, after few unsuccesful purchuases I decided to prepare it by myself.... and that's how my
love has begun . Everytime I try to do t using different ingredients and everytime it is delicious.
Today, let me introduce my favorite vaersion: spinach pesto with walnuts. Ingredients are easily accesible and the taste is
more neutral
than basil one( I know many people who can't stand basil, really!). Perfect as an additive to pasta, meat or fishSkładniki(1 słoiczek)/ ingredients( makes 1 jar)-200 g liści świeżego szpinaku/ 7oz fresh spinach-3/4 szklanki uprażonych
orzechów włoskich/ 3/4 cup roasted walnuts-pół szklanki startego parmezanu/ 1/2 cup grated
parmesan cheese-1/4 szklanki oliwy/ 1/4 cup
olive oil-
sól,
pieprz i
czosnek do smaku/ salt, pepper and garlic to tasteProściej się nie da- wszystkie składniki zmiksować na gładką masęIt couldn't be easier- blend all ingredients until smooth