Wykonanie
Nareszcie sezon na
bób. Na sam początek zapraszam na ekspresową zupę krem. Tak naprawdę z woreczka
bobu miało powstać coś zupełnie innego, ale deszcz pokrzyżował mi
plany i musiałam ugotować zupę z tego, co akurat było w domu. W
sumie dobrze się stało. Nawet bardzo dobrze.
Składniki (na ok. 4 porcje):1 kg
bobupół
cebuli2 ząbki
czosnkuoliwasól,
pieprzWykonanie:
Bób ugotować na miękko (ok 15 minut), zalać zimną
wodą i obrać ze skórek. (Trwa to około 5 - 10 minut, ale naprawdę warto. Zupa ma ładniejszy kolor, ale jest też smaczniejsza, do tego łatwiej zmiksować ją na gładko).
Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na odrobinie
oliwy. Pod koniec dodać posiekany
czosnek i chwilę razem przesmażyć. Dodać obrany, ugotowany
bób i zalać całość
wodą tak, aby tylko przykrywała
bób. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 3 - 5 minut. Zmiksować zupę na gładki krem, doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.